I April måned var fotograf Jo Straube Artist in Residence på Træna. Hans prosjekt var å sette søkelyset på frivillige lag og foreninger, og prøve å kartlegge hvordan frivillighet og dugnadsarbeid fungerer i en av Norges minste kommuner. Jo fotograferte nesten alle foreninger og lag i Træna og prosjektet ble avsluttet med en utstilling som henger i Badstue-Naustet ved Havfolkets Hus sommeren 2019. Her er hans beskrivelse av Lagarbeidet i Træna:

Lagarbeid – en liten historie om grasrotdemokrati
Fiskernes bedehuskapell har vært der lengst, Idrettslaget har flest medlemmer, Trænafestivalen har størst omsetning. Det alle Træna sine lag og foreninger har de til felles er at de bidrar til identitet og samhold i den lille kommunen ute i havgapet.
Lille Træna, Norges minste kommune med sine 15 kvadratkilometer, har cirka 456 innbyggere (hvorav rundt 400 på Husøy og 55 i Selvær), har (cirka) 34 lag og foreninger, hvorav 24 er registrert i Brønnøysundregistret.
Frivillig sektor bidrar med store verdier til samfunnet, er samfunnsbyggende og spiller en viktig rolle i den nordiske demokratiske modellen. Frivillige organisasjoner er viktige for demokratiet og viktige kanaler for engasjerte innbyggere.
Men det blir stadig færre som engasjerer seg i lag og foreninger. Den amerikanske samfunnsforskeren Robert Putnam studerte hvordan sivilsamfunnet forvitret fra sekstitallet og utover de neste tiårene: Mens vi ble mer velstående privat, forvitret den sosiale kapitalen. I Norge var det full aktivitet i foreningslivet, før det begynte å dale i alle type foreninger på åttitallet.
Med denne lille bildeserien ønsker jeg å sette søkelyset på frivillige lag og foreninger, og stille det åpne spørsmålet: Hva er det de bidrar med?

I Norge har vi 103 270 registrerte lag og foreninger (2019). Oslo har 2059, mens Nordland har 3643 registrerte lag og foreninger, selv om det bor tre ganger så mange mennesker i Oslo. Ifølge SSB er verdiskapingen i frivillig sektor på 130 milliarder kroner i året (fra Satellittregnskapet for 2015), men hva foreningsarbeid bidrar til som et sosialt lim og livskvalitet finnes det ikke et svar på som har to streker under.
Selv om det er 10 millioner foreningsmedlemskap i Norge – så nordmenn er i gjennomsnitt medlem av mer enn to lag og foreninger – så blir det stadig færre. Vi er mer selektive med hva vi melder oss inn i og vi bruker mindre tid på frivillig arbeid enn før.
Enn så lenge – Træna har et svært høyt antall foreninger i forhold til innbyggertall. Og ser du godt etter ser du flere ansikter som dukker opp i både tre og fire foreninger.





Jo Straube (1983)
Fotograf Jo Straube sine prosjekter har på ulike måter handlet
om demokrati. Mest kjent er han for boken «Det norske biblioteket», der han kjørte
over 20 000 kilometer for å besøke over 200 folkebibliotek. Målet var å
dokumentere tilstanden av institusjonen som kan sies å være en bærebjelke for
opplyst offentlighet. Boken ble kåret til Årets vakreste bok 2018 av
Grafill.
Av tidligere prosjekter kan nevnes «Dreams of a democracy», der han frem mot valget i Myanmar i 2015 portretterte folk som var involvert i, eller sterkt påvirket av, de store politiske omveltningene i landet. Her ga han et nyansert og direkte bilde av deltakerne i en røff overgang til demokratisk styreform.
I 2012, før Obama ble gjenvalgt, portretterte han amerikanere i «American Dreams» og i 2010 dokumenterte han ettervirkningene av finanskrisen på Island, som fikk alvorlige følger fordi de demokratiske institusjonene sviktet.

Takk alle trænværinger som sporty stilte opp! Takk til Fritt Ord, Træna AiR, Helgeland museum, som gjorde det mulig å gjøre dette prosjektet. Takk til Oddleiv Apneseth, Fred Ivar Utsi Klemetsen og Martin Otterbeck for inspirasjon, Moa Björnson og Katrine Sørgård som sporet meg på tanken om å søke, og til Marit Bertheussen for all hjelp underveis.