Materialdesigner med verksted i fjæra

Våren/sommeren 2018 har nederlandske materialdesigneren Marian de Graaff vært på opphold som Artist in Residence på Træna. I mai og juni kunne vi se henne i fjærsteinene lete material fra havets bunn, som hun deretter foredlet i studioen sin. “Træna Perle” ble resultatet, en smykkeserie basert på det uvanlige materialet tang og tare.

Her et intervju med Marian etter hennes opphold!

MdG samler ressursmaterial

Hei Marian, du er fra Nederland men har funnet veien til Træna. Hvorfor ønsket du å komme hit og hva har dit prosjekt vært her?

Jeg ønsket å komme til Træna å viderføre mitt art-design prosjektet “Tang og Tare”, utforske norske tang og tare til kunst / produkt. Utvikle en “Traena Perle”, en produkt kreert av Traena tang/tare (seaweed/kelp).

Handmade. Unique. Natural.

Det skal vare baserat på lokale naturressurs, lokalt produsert, og bli en lokal norsk produkt som kan brukes som turistgave/souvernir fra Træna.

Træna Perle - materiale: tang og tare
Træna Perle – materiale: tang og tare

Har du oppdaget noe nytt, lært noe eller fått noen nye erfaringer som du tar med deg videre?

Jeg oppdaget å ta ressurser og material som er fersk fra sjøen og fra stranda og skape nye former av det. Har blant annet brukt grisetang (Ascophyllum nodosum), sukkertare (Laminaria saccharina) og fingertare (Laminaria digitate).

Jeg designet en “Traena Perle”, flere unisex smykker og laget papper med tang/tare.

Ved siden av prosjektets oppdagelser, var jeg helt overrasket av å feks kunne oppleve (ying-yang) yoga på Traena.

Træna Perle – materiale tang og tare

Hva likte du best med oppholdet?

Å ha muligheten å bo og jobbe på Træna og å oppleve øya. Jeg la meg intenst inspirere av naturens tang og tare og stillheten./Vannet, tiden, været, lyset, luften, alle farger og vinden.

Øya har fantastiske utsikter og varme mennesker.

 

Var det noe som var vanskelig eller som du savnet?

Litt vanskelig var å kunne sove med (sol) lys 24 timer i mai/juni og å ikke kunne ta en lenger sykkeltur til trening. Det er begrenset med vei på øya!

 

Dit prosjekt er jo aktuelt i hele Nord-Norge, og du selv er materialdesigner og kunstner, tror du det er en fremtid for tang og tare som material i norge?

Ja, jeg tror det er en mentalitet som er i endring. Det å bruke lokale ressurser og  materialer å produsere og konsumere mer gjennomtenkt.

Jeg ser muligheter å utvikle, skape og produsere kunst/produkter med norsk tang og tare i Nord-Norge.

 

Hvordan var det å komme inn i lokalsamfunnet?

Det var, på norsk, enkelt å kunne få kontakt med lokale folk i daglig liv.  Bl.a. ved å spørre folk om bunadstekstile teknikker på 17 mai, å ha en en tur-treff med en dame som gikk med hunden, en treff med lokal keramikk-kunstner, og møtes med museumsleder osv.

Jeg opplevde at det finns både trdisjonale og moderne hipstere på Træna.

This slideshow requires JavaScript.

Det virket jo som at du liker øya vår og eventuelt har lyst å finne noe jobb eller bo her i fremtiden, hvis du fikk ønske helt fritt, hva var det beste som kunne skje?

Det hadde vært optimalt å ha en studio på Helgeland eller langs Nord-Norges kyst, hvor jeg kan utvikle og produsere kunst og produkter, unike og håndlaget med norsk tang og tare. En kolleksjon “Træna Perle” – “Helgelandperle” – “Nordland Perler”, inspirert av og produsert i Nord-Norge..

Et annet ønske er å kunne å kombinere prosjektet “Tang og Tare” i en samarbeid med en virksomhet som vil satse på tang og tare som en fremtidig produksjonsmateriale. Jeg ser muligheter å utvide kreativiteten og samarbeide med norsk naeringsliv, entreprenører, sosiale verksteder, institusjoner, skoler, osv. ; de som er interessert i dette materiale og utviklingspotensialet.

Jeg kan tenke meg å emigrere eller å kombinere Norge og Nederlandene på noen måte!

 

Til slut – hvem skulle du anbefale å vare gjest i AIR Træna i fremtiden?

Sonja Siltala, finsk fotograf / kunstner bosatt i Varanger.

Vi håper  att du kommer tilbake på en eller annen måte!

Tusen Takk!

Hartelijk bedankt !

Marian de Graaff

material designer / creativity counseler

http://www.mariandegraaff.com

NL

Marian de Graaffs prosjekt”Tang og Tare” er delvis finansiert av Kulturnæringsstiffelsen SpareBank1 Nord- Norge hvilket betyr at prosjektet har reist langs flere deler av Nord-Norges kyst. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s