Nuorta med fiskeripolitisk rap på Træna

19727367_10213563326866914_815460188_o
Nuorta, Ingivild Austgulen, Poetry Slam, Foto: Dagmara Wojtanowicz

I februar hadde vi kystpoeten og havslammeren Ingvild Austugulen aka Nuorta som gjestekunstner i Træna. Hun hadde både et både stille og stormfullt opphold. Les intervjuet her:

 

Hei Ingvild, hva har dit prosjekt på Træna vært kort fortalt?

Oppholdet på Træna har for det meste gått i å lese kystpoesi, høre på gamle viser og skrive nye tekster. Jeg har hatt et stort ønske om å kunne sette meg mer inn materialet til forfattere og musikere som har skrevet om fiskeri, havet og livet langs kysten i Nord-Norge. Det har jeg har fått gjort, og det har vært strålende fint! I tillegg har oppholdet bestått i å samarbeide med Træna og Varanger museum gjennom å delta på Tenning fortellerfestival i Vardø. Vi har jobbet sammen med Kystopprøret som setter fokus på kyst- og fiskeripolitikk i Nord. Det har vært utrolig lærerikt og jeg har møtt fantastisk mange flotte folk! Træna og Vardø er like på den måten at de begge avhenger av å basere seg på naturens ressurser og dens premisser (i tillegg til å huse en mengde bra folk og god stemning). Ikke minst er begge stedene avhengige av at det føres en politikk som satser på kystsamfunnene. Her har jeg fått massssevis av inspirasjon og mat til nye tekster, og jeg gleder meg til å skrive mer!

Du har jo vært her før, men var Træna som du forventet deg denne gang? Har du lært noe nytt, eller opplevd noe nytt?

Denne gangen viste Træna seg fra en ganske ny side. Jeg er vant med å være her når det er full fest med enten Trænafestivalen eller Ta Træna med Storm. Å oppleve Træna som det rolige øysamfunnet det jo faktisk er mellom “festivalslagene” var veldig uvant og fint! Å kunne nyte stillheten og traske alene rundt på øya har kanskje vært det som har vært mest “nytt” for meg denne gangen – utrolig nok! Men det har også vært det jeg har likt best med oppholdet. I tillegg har det vært havørn-boooom her!!! Jeg elsker havørner, så å daglig kunne gå ut og telle opp til 12 ørner på himmelen samtidig har vært helt fantastisk!
 2018-02-16 19.25.01

Du har jo både opprett på vinterfestival, vært DJ, holdt minikonsert og fått tid til å skrive under din tid her – hva har vært mest artig?

Åj. ALT har vært artig. Å framføre slampoesi i Træna kirke i samspill med Veronika Kashina og Tor B. Jørgensen var nok en klar høydare. Men jeg er i bunn og grunn en naturelsker. Ørnene, havet og turene med tiden til å fundere over tekster, kystlivet, fisk og kjærlighet har jeg nok satt aller mest pris på. Det er lite som er mer tilfredsstillende enn gode naturopplevelser altså!
Nuorta i Træna kirke

Hva tenker du att prosjektet dit vill få for effekt- hva håper du på skal skje under eller etter prosjektet? 

Hmmm… Vanskelig å si. Det kan jo være at dette oppholdet kun resulterer i en kjempeboost for meg selv og ørner. Det vil jo også være hyggelig… Men når man først setter seg ned på ei øy og skriver sære ting som fiskeripolitisk rap, hadde det jo vært fett om det kunne hatt en ørliten innvirkning på kystpolitikken i Nord – ingenting er umulig! Jeg ønsker å skape mer gehør for et tema som i stor grad forbeholdes en noe eldre generasjon og/eller de som jobber innen fiskeri og har fått ord som kvoter og strukturering inn med morsmelka. Jeg håper at man kan nå ut til et større publikum ved å lage moderne musikk og poesi av fiskeri. Jeg mener vi skal behandle naturen, havet og livet over og under havskorpa med kjærlighet. Den kjærligheten syns jeg med fordel kan skinne litt tydeligere igjennom i fiskeripolitisk debatt, og dette er mitt forsøk på å bidra til det.

Hva skjer etter oppholdet? Hva står på tur når du kommer hjem?

Nå skal jeg jobbe og studere litt, og så gjør vi oss klare for konsertsommer! Vi skal spille på noen virkelig flotte steder i juni, juli og august, og jeg gleder meg vilt mye til å oppleve festivallivet i Nord-Norge. Vi tar blant annet turen til Kråkeslottet, Trænafestivalen og Træna kirke igjen. Det blir sommerens høydepunkt tror jeg! Så blir det forhåpentligvis noen utgivelser etterhvert med litt kystpoesi… Tiden vil vise!

Hva tenker du at slike Artist in Residence program som dette har for betydning? 

Jeg tenker AiR Træna har en viktig rolle som fristed og et pusterom for å skape, være kreativ og komme i kontakt med naturen. Vi har en tendens til å tro at livet er stress og at vi ikke har tid til sånt, men det handler jo mest om at vi ikke tar oss tid – og kanskje ikke har et passende sted hvor vi kan finne roen. Artist in Residence på Træna har alt som trengs for å finne space til å gå dypere i seg selv og grave litt. Og det kan alle ha godt av! AiR Træna har i tillegg kaffe, folk, fest og gode samtaler som man også har veldig godt av og trenger når man er i prosess.

Du kjenner jo Træna rett godt nå, hvem hadde du gjerne anbefalt som Artist in Residence på Træna? 

Ingeborg Oktober!

 

Til sist – er det noe mer du vil dele? 

Man blir ikke rik av å satse på å kystflåta framfor å spekulere i kvotesalg. Og man blir ihvertfall ikke rik av å skrive poesislam om det, så vi samler inn penger til å kunne gå i studio for å spille inn fiskeri-rappen. Vi blir superglade for alt av støtte, og deler også ut Kystopprørets T-skjorte til de mest ivrige supporterne. Video av låta som er inspirert av Helge Stangnes og Boknakaran finnes her på facebook eller youtube! Og link til innsamlinga finner her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s