Gunhild Øibakken er på Træna for å fange håndverkstradisjoner

Foto Gunhild Træna

Gunhild Øibakken Pedersen er naturromantiker og kunstner, musiker og filmer, ja kanskje man kan betegne henne som alkunstner. Hun har også godt kjennskap til nordiske språk og har jobbet med formidling av skandinavisk folkemusikk i USA. På Træna har hun vært for å fange noe av de håndverkstradisjoner som finnes og formidle det gjennom film.

Her er en intervju med Gunhild:

 

Hvem er du og hva gjør du på Træna?

Jeg er halvt dansk, halvt norsk. Jeg har fået store skatte fra begge verdener, der var præget af bondekultur og tradisjoner knyttet dertil, den norske såvel som danske. Jeg er faktisk ret stolt af at kunne flå en and, slå med ljå og lage lomper – gjesp!! Jeg lyder jo som en gammel dame.

Men altså, traditioner og naturen har skabt mig, de flyder i mit blod og de er grundlaget for det meste af det jeg arbejder med – film såvel som musik. Det optar mig, at vi må formidle og bevare den viden der er forbundet med hverdagstraditionerne. Men bevaring og formidling er jo én ting, hvis ingen blir inspireret. Vi må bare indse, at før var tradisjonerne forbundet med behov – nå er de forbundet med lyst og inspiration. Dét er mit lille håb, at jeg kan inspirere noen til at se traditionerne på nye måder og kanske de får lyst til at vide mere. I mit lille film-projektet her på Træna, viser jeg traditionerne når de er tæt forbundet med de mennesker som udøver dem. For det er jo sånn, at det er menneskene og livene der i virkeligheden er det vigtigste, dét som alle traditionerne er knyttet til. Det er her de fine historier ligger begravet, og det er her, vi blir berørt og inspireret af andres og egne tradisjoner og kulturer. Det håber jeg at vise i filmene her fra Træna.
Har du oppdaget noe omkring handtverk eller andre tradisjoner på
Træna, som du ble overrasket over?
Der er i hverdagen, i livet jeres et væld af traditioner og det er en åbenbaring at stille skarpt på de tingene som omgir jer, det som er jeres hverdag, men for en turist som jeg, har en dybde i sig. Jeg tror faktisk, I godt ved det selv. Jeg mærker, at I er opmærksomme på jeres traditioner og har lyst til at bruge og fortælle om dem. Det gør det meget nemt og sjovt for mig at træde ind i! Det er inspirerende at se at det ikke bare er gamle håndværk som skinner med deres tradisjoner, men i lige så høj grad de tradisjoner som er knyttet til fortællingen og livet omkring Træna i århundrede – og som stadig eksiterer.

Tag bare MS Sanna som hver dag lægger til kaj, fragter jer fra A til B – som båtene har gjort i generationer. Eller hændene som med et sikkert greb tager fat om kniven og for gud ved hvilken gang lægger bladet under gællene og enkelt og lett deler hodet fra kroppen på fisken. Ørene, der har vænnet sig til måsenes skrik, som de følger båten dag
ut og dag inn, kroppen der i generationer har gjort sig stærk og vant på havet.

Er Træna som du forventet deg? Har du lært noe nytt, eller opplevd noe nytt?
Hva ska jeg si? Jeg kan ikke liste alle de tingene jeg har lært, alle de intrykkene jeg har fått,  alle de oplevelserne som I har givet mig. Jeres gjæstfrihed er en skatt. Noap, ingenting på Træna er vidst helt som man forventer det!
Hva tenker du att prosjektet dit vill få for effekt- hva håper du
skal skje under eller etter prosjektet?
Jeg håber først og fremmest, at jeg kan gi noe tilbake til jer. Hvis jeg er heldig, så kommer dette til at være film, som viser det I har her på et mere intimt plan. En beskrivelse af noe som er vanskeligt at sætte ord på, men som skal sanses og føles mere end det skal teoretiseres og beskrives i håndværks-fagbøker, turistguides etc.
Og så glæder jeg mig til at spille for jer på Havfolkets Hus.

 

Hva skal du gjøre etter oppholdet? 
Jeg skal faktisk starte på noe nyt. Jeg skal uddanne mig til skov- og naturtekniker og samtidig arbjede videre med musikken og kanske lidt reklamefilm. Så nej, helheden fornægter sig ikke for den store naturromantiker.
Hva tenker du at Artist in Residence-program som dette har for betydning?
Nå når jeg er her og har lært jeg at kende, så tænker jeg, at AiR er godt for jer, hvis I får noget I som samfund kan drage nytte af. Jeg tænker især på barna, projekter henvendt til dem, og naturligvis på projekter, der skulle få flere turister til at komme hertil, som jeg
fornemmer på mange af jer, at I ønsker mere af. Weekendturister fordelt over hele året og ikke bare om sommeren. I har jo så mange ting at byde på. Hvis jeg skulle være helt konkret, så synes jeg at ville være oplagt at organisere håndværks- og kunstkurser
og ophold på Træna.

Du kjenner jo Træna nå etter en måned på øyen, hvem hadde du gjerne gett ett opphold her? 

En veldig fin norsk digter og ven af mig, Stina Vogt.

—–

Lørdag 22. sept viser Gunhild frem noen av de filmer hun laget på Træna og spiller musikk. Havfolkets Hus kl 21. Se event på Facebook 

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s