Alt lys på Træna når Osram er Business in Residence

HildeSofieS__2_Foto

Hilde Sofie Olaisen er distriktsjef for Lighting Solutions på Osram i Oslo. Hun jobber til daglig med belysningsprosjekter i samarbeid med lys-designere, arkitekter og konsulenter så vel som sluttbruker og mener det er viktig med god dialog og involvering av alle parter for å skape gode og bestandige løsninger. Nå byter Hilde Sofie storbyen mot havgapet, og tar Osram til Træna på et Business in Residence-opphold. Prosjektet Osram skal lage her går ut på å sette opp en test-lyssetting i vinter, noe som skal skape spennende rom i den mørkere tiden på Træna. Men vi kommer til å se spor av engasjementet deres allerede til festivalen…

Vi fikk en intervju med Hilde Sofie Olsen før hun og kollegaen Bulut kommer til Træna på en første befaring den 19-21 juni. Les hele bloggintervjuet her:

 

Hei Hilde Sofie, du og kollegaen din fra Osram kommer til Træna i egenskap av et Business in Residence-opphold. Fortel om hva deres prosjekt innebærer?

 

Vi ønsker å teste ulik teknologi, teknikker og scenarioer innenfor urban lyssetting for å se hvilken påvirkning dette har på bymiljø, opplevelsen og bruk av dette. Testingen vil foregå gjennom brukermedvirkning i utarbeidelse av konsept og lysplan og med tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen ved bruk over en periode.

Træna med sin beliggenhet «langt til havs» hvor lysforurensningen er minimal, og på polarsirkelen hvor det er lite naturlig lys på vinterhalvåret, gir en særegen mulighet til å prøve ut hvilken påvirkning et lysanlegg har på stedet.

 

Det vil bli flere besøk til Træna i løpet av året. Hva skal dere gjøre?

 

 

Trænafestivalen skal vi lage en lysinstallasjon i den lange mørke tunellen på Sanna og presentere prosjektet i sammenheng med dette. Det blir en slags overraskelse til løperne som deltar i Trænathlon og til andre festivalgjester.

I høst (september/oktober) skal vi installere lysarmaturer når dagene blir kortere og mørkere. Plasseringen for dette finner vi ut sammen. I forbindelse med dette gjør vi tester og prøver ut forskjellige lys-scenarioer sammen med lokalbefolkningen.  Det kan for eksempel være å holde et arrangement hvor man «skrur lyset på» i fellesskap. Så får det sitte oppe hele vinteren for å se hva slags effekt vi får.

Klimaks for prosjektet blir i vinterfestivalen då vi avslutter prosjektet. Kanskje gjør vi ytterligere lysinstallasjoner da, ellers så blir det et seminar om bruk av belysning som virkemiddel i stedsutvikling, hvor vi inviterer flere til å komme til Træna.

 

Hvordan kom du på denne idéen å søke prosjekt på Træna?

 

Jeg ble Inspirert av Moa Björnsons foredrag om brukermedvirkning i byutvikling som jeg hørte første gang jeg traff Moa på Design og Arkitektursenter i Oslo. Jeg kjenner Træna godt fra før da min far er vokst opp på Sanna og syntes muligheten for å samarbeide med en dyktig og erfaren by-utvikler på et så unikt sted som Træna var for god til å ikke prøve. Tidligere har jeg bodd i sør Europa og hatt mulighet til å studere belysning i bymiljø der, det gjør det ekstra spennende å utforske temaet i Nord-Norge

 

Hva tror du at Træna kan få ut av deres Business in Residence-prosjekt?

Jeg håper det kan medføre en bevisstgjøring rundt bruk av Trænas offentlige rom og kanskje åpne for nytt  potensiale ved bruk av lys-setting som virkemiddel. Vi kan for eksempel se om vi kan skape attraksjoner ved bruk av Lyskunst eller Fasadebelysning, se om det er mulighet for energibesparelse  med mer.

 

Hva tror du dere får ut av prosjektet på Træna? Hvorfor gjør dere ikke disse prosjektene i en storby som Tromsø eller Bodø istedet? hva er det som lokker med Træna?

Nøkkelen til suksess i prosjektet ligger i god kontakt og aktive innspill fra de lokale. Jeg håper og tror at det er lettere å  komme i kontakt med folk i et mindre samfunn. Træna sin beliggenhet på polarsirkelen og «langt til havs» gir dessuten et unikt utgangspunkt for prosjektet med tanke på dagslys. Dessuten vet jeg at Træna oppfattes som et «spennende sted» som få kjenner godt til, men som vekker interesse.

 

Vil den vanlige Trænværingen merke av prosjektet? 

Ja, de lokales engasjement og medvirkning er nøkkelen til å lykkes med prosjektet. Vi vil holde workshopper og aktiviteter fra august og utover høsten. Og lys-installasjon på Trænafestivalen kan være en hyggelig og mer uformell arena for første møte med Trænværingene.

 

Synes du at stedsutvikling i Nord-Norge har for litt fokus på lyssetting og hva man kan gjøre av det?

He he, her ligger jeg an til å gi et svar som fyller hele siden da jeg har mye å si om dette. Men for å prøve å holde det kort; lysdesign er relativt «ungt» som eget fagfelt i Norge og etter min mening undervurdert i de fleste sammenhenger. Både når det kommer til stedsutvikling og arkitektur. Uansett hvor vi er eller hva vi gjør har lyset påvirkning på oss og har påvist stor effekt på vår trivsel, helse og effektivitet. Jeg tror at mange blir litt skremt av den voldsomme utviklingen som skjer inne belysningsteknologi og derfor vegrer seg for å utforske dette emnet. Derfor er det desto viktigere å vise at belysning og lyssetting handler om oss mennesker. Og gjøre «hvermannsen» stadig mer bevist på hvilken påvirkning lys har på deres liv, slik at man begynner å stille krav til belysningen på arbeidsplass, i offentlige rom osv.

 

På hvilken måte er dette prosjektet relevant for Træna, Nordland, Norge og/eller Europa?

Brukermedvirkning i utarbeidelse av lys-plan er høyst aktuelt som metodikk i hele verden tør jeg påstå. Kanskje kan vi utarbeide modeller for workshop og utprøving som kan brukes i andre settinger. Vi håper Træna vil ha fått en «lys-plan» som gir økt trivsel og bruk av offentlige rom, som dere vil ønske å beholde og videreutvikle. Vi håper også vi kan formidle erfaringene fra Træna som en best «practice» modell også i andre kommuner og tettsteder i Nord-Norge.

 

Velkommen til Træna, vi gleder oss til et spennende Business in Residence-samarbeide!

Les mer om Business in Residence her

Se hva Osram ellers gjør i filmen nedenfor eller her

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s