Devil´s Apron er Chefs in Residence på Træna

 

I april er den kreative duoen Devils Apron fra Tromsø på Træna som Chefs in Residence. Her er en intervju med Kåre og Trond som mener det er viktig å hegne om de stedegne ressursene vi har i nord. Velkommen til Træna!

This slideshow requires JavaScript.

Hei Kåre og Trond, hva er Devil´s Apron? 

Devil´s Apron er et tverrfaglig kunstprosjekt skapt av os, Trond Ansten og Kåre Grundvåg. Det er inspirert av et rykte om at Inuittene på Kamtsjatka en gang i tiden laget et alkoholholdig brygg av tang. Vårt mål er å få til et brygg utelukkende av lokale råvarer som tang og viltvoksende urter.

Hvorfor vil dere lage brygg av tang – hvilken relevans har det for Træna og Nordland?

Vi mener at det er viktig å hegne om de stedegne ressursene vi har i nord, i stede for å jage etter kortsiktig profitt. Vi kan gjøre hva pokker vi vil her oppe så lenge vi evner å se mulighetene som ligger i naturen og oss selv!

Hvordan går prosjektet frem?

Viljen å brygge har ført oss ut på en reise fra Træna i sør til Finnmarksvidda i øst. Vi forsker på tradisjonelle foredlingsmetoder og materialkunnskap med redskaper som film, nye forskningsresultater, poesi og gode samtaler. Vi dokumenterer denne reisen med film og dette har så langt resultert i den eksperimentell dokumentarfilmen Devil´s Apron, a journey in seaweed, punk and brewing culture in the north. Et brygg har det også blitt, framstilt av rødalgen Søl. Det ble servert på en utstilling i Rovaniemi og en pop-up bar under TIFF, der vi undersøkte baren som kunstnerisk åsted, med blant annet; kunstprofessorbartender og jordkjellerkino der vi viste filmen og holdt brygget kaldt.

Hvorfor havnet dere på Træna og hva skal dere gjøre akkurat her?

Vi var på Træna under vinterfestivalen og holdt et foredrag i badstunaustet med TangBrygg smaking. Dette var starten på et spennende samarbeid med Træna Museum og mange bra Havfolk. Beliggenheten i algens beste spiskammer passer som tang i flaske med vårt prosjekt. Målet med oppholdet er å bli bedre kjent med folket på Træna, The Northern Company og Myken Destilleri. Vi gleder oss dessuten veldig til å planlegge utstilling på sommerens festival sammen med Træna Museum. Vi håper å kunne skape en sosial skulptur i landskapet. I tillegg ser vi for oss brygging, poesi & filmvisning.

Kommer havfolket å være involvert i prosjektet?

Prosjektet vårt drives fram av gode samtaler med de vi treffer på vår reise og vi har alltids litt TangSnacks å by på over en kaffe. Under oppholdet håper vi å få sanket inn tang og brygge en batch med den nye Kveikstaven vår. Bryggingen vil bli annonsert og alle som har lyst til å stikke innom er velkommen!
Til sommeren blir det et bærende element at alle som bor på Træna bidrar til skulpturen vi planlegger.

Grundvåg&Ansten

Mer om kunstnerene/ bryggmesterene bak Devil´s Apron

Kåre Grundvåg (f.1984)  bor og jobber mellom Tromsø og Senja og er kunstner med mastergrad fra kunstakademiet i Tromsø 2015. Han er den første fra Nord-Norge til å ta hele kunstutdanningen i landsdelen. Ved siden av sin kunst-praksis, jobber han som Verksmester ved Kunstakademiet i Tromsø og er en av grunnleggerne av Kurant Visningsrom. I sitt kunstneriske virke er fokus på tradisjonskunnskap og sjølberging i lys av moderne teknologi og vitenskap. Hans arbeid har vært vist ved Galleri Mustanapa, Rovaniemi(2016) Tromsø Kunstforening, Tromsø(2015), Nasjonal Kunstfestival HFT, Hammerfest(2013), Kurant Visningsrom (2014, 2013, 2012, 2011), Galleri Uqbar, Berlin(2011) og Grenselandsmuseet, Kirkenes(2011).

Trond Ansten (f. 1984) avsluttet sin Diplomgrad (tilsvarende master) i billedkunst ved Det Statlige Kunstakademiet i Karlsruhe, Tyskland 2015. Ansten har bakgrunn som Naturforvalter fra Høyskolen i Telemark og jobber delvis med Naturforvaltning og   Arealplanlegging som privat konsulent i tillegg til sitt kunstneriske virke. I kombinasjon med en sterk lidenskap for høsting, sanking og samling fra naturen gjennom lange ekspedisjoner er tematikk knyttet til vårt forhold til bruk av naturressurser blitt ledetråden i Anstens kunstnerskap. Uttrykksformer er skulptur, installasjoner, brygg og film. Arbeidene blir vist internasjonalt på gallerier og filmfestivaler som Anthology Film Archives, New York, USA, CCA – Centre for Contemporary Arts, Glasgow, Skottland og I-Factory, Shenzhen, Kina Alternative Film/Video Festival 2015 i Beograd Serbia.

Facebook side —> https://www.facebook.com/DevilApron/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s