8 nye prosjekter klare for Træna /8 new projects to Træna

8 nye prosjekter klare for Træna /8 new projects to Træna 

(Short english version below) 

For 2 uker siden var det søknadsfrist til Trænas Residency-program. Det begynte som et Artist in Residence i juni 2015, men har i det siste året blitt utvidet til å også innefatte Business in Residence og Chefs in Residence. Og egentlig stopper det ikke der, kreative bidragsytere fra alle områder kommer til Træna for å lage relevante prosjekter. Vi har hatt arkitekter, antropologer, visuelle kunstnere, filmfolk, forfattere, musikere, journalister… ja listen kan lages lang. Bakgrunnen til etableringen er at vi ønsker å ivareta den kreative og kulturelle kompetansen som finnes på Træna med omegn. Og omegnen for lille Træna er faktisk veldig stor. Denne gangen innkom over 50 søknader fra 15 ulike lander. Hong-kong, Mexico, Brazil og Russland er noen eksempler. Vi ser en jevn og høy nivå på de som søker og det er en bred spredning i mange ulike sjangere.

At det finnes så mange som har lyst å bidra med kreative prosjekter og som ønsker å gjøre en forskjell lokalt, og som samtidig er talentfulle og fagmessig interessante på et nasjonalt og internasjonalt nivå, lover godt.

Her er listen på utvalgte aktører denne periode:

ARTIST IN RESIDENCE

Kenneth Slotterøy Elvebakk, filmregissør med røtter i Hemnesberget, nå virksom i Oslo. Han er kanskje mest kjent for den kritikerroste dokumentarfilmen Ballettguttene (2014), vist på kino i flere land og 50 internasjonale filmfestivaler. Andre prisbelønte dokumentarer er Den hemmelige klubben (2003), 3269 Dagros (2007) og TV-serien Raballder (2006). Elvebakk er utdannet fra Universitetet i Oslo, Den Norske Markedshøyskolen, og Oslo Film og TV-akademi. På Træna skal han jobbe med forarbeide til dokumentarfilmen om Træna-Hawaii.

Fernanda Chieco, visuell kunstner fra Brazil, utdannet fra Goldsmiths College London og som nå har gjesteopphold på Nordisk Kunstnersenter i Dale. Fernanda har deltatt i flere internasjonale utstillinger og residence-programmer i flere lander. Oppholdet ender med utstilling og publikasjon i Brazil neste år.

Nora Konstanse, musiker med hjertet og bakgrunn i Nordland, utdanning fra Liverpool Institute of Performing Art, nå bosatt i Oslo. Som artist in residence skal hun spille inn en ny plate, med hele Træna som studio.

Masha Bender, russisk kunstner fra Academy of Arts, St Petersburg og Technical Academy of Arts, Berlin. Hun laborerer med foto og grafikk og virker samtidig innenfor mange andre kulturelle scener. Nå bosatt i Malmö.

Sondre Sommerfeldt, skribent og kulturarbeider innen kultur, by og stedsutvikling. Utdannet Sosialantropolog. Sondre skal med kunstnerlig frihet, humor og stor porsjon kjærlighet til kysten skrive en oppfølgende reisebeskrivelse om Træna og den nordlandske øyverden.

Gunhild Øibakken Pedersen, er en dansk/norsk filmer med bakgrunn innen nordiske språk og kunsthåndverk. Hun har tidligere arbeidet med formidling av skandinavisk folkemusikk fra USA blant andet med filmen Scandinavian folk music in Minnesota. På Træna skal hun gå i dybden med det lokale kunsthåndverket og lage en film som formidler det.

BUSINESS IN RESIDENCE

Jamie Ramsay fra Chicago, USA arbeider med en ny teknikk for å fremstille lær fra restprodukter fra fiskeindustrien. Jamie har tidligere prosjekter i Skandinaven og skal lage et forprosjekt for å se om det finnes grunnlag for en fremtidig produksjon på Træna.

CHEFS IN RESIDENCE
Kristin Helene Randulff Nielsen er valgt ut til et samarbeide på temaet ”Håndplukk” hvor det blir tatt utgangspunkt i spiselige ting som kan hentes fra naturen. Dette gjennomføres som et samarbeide mellom Træna museum i prosjektet Spis Træna.

This slideshow requires JavaScript.

Short english version
The jury has selected the Artist-, Business-, and Chefs In Residence projects for the coming period. From over 50 applications, are now 8 projects invited for a creative stay at the Residency in Træna.  The applicants come from a wide variety of creative fields, and 15 countries are represented:

Artist in Residence:
Fernanda Chieco, visual artist, Brazil,
Kenneth Slotterøy Elvebakk, film director, Norway
Nora Konstanse, musician, Norway
Masha Bender, visual artist, Russia
Sondre Sommerfeldt, writer, Norway
Gunhild Øibakken Pedersen, arts- and crafts/film maker, Denmark

Business in Residence:  Jamie Ramsay, Chicago, USA
Chefs in Residence: Kristin Helene Randulff Nielsen, Norway

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s