Hun skriver bok om vinterbading på Træna

Sandøya_Foto_Solveig Nygaard Langvad

Sandøya, Træna, Februar 2016.
Tropisk Hawaii-strand med hvit sand, turkis hav og snøkledde fjelltopper i horisonten. Årets første Artist in Residence-gjest bader og skriver bok fra Træna. Foto: Solveig Nygaard Langvad

Hei Solveig Nygaard Langvad, hva gjør du på Træna?
Jeg er på Træna for å bade og jobbe med en bok om bading. Her på Træna skriver jeg om helårsbading og plasker rundt der værforholdene tillater det. Så langt har jeg badet i Kirkevågen, ved badehuset på Heirsan og ute på Sandøya.

Hva synes du så langt om ditt Artist in Residence-opphold? Lever det opp til dine forventninger?
Ja, og vel så det! Været har vært mye bedre enn jeg fryktet. Jeg stortrives på Træna og vil helst ikke hjem.

Ditt prosjekt er om vinterbading, vi har sett bilder fra Trænfjellene med snø på toppen og fargerike badstuer med frost på vinduet. Hva er det som er greia med å hoppe i havet om vinteren, når folk i Nord-Norge knapt bader om sommeren?
For mange handler det om kontroll, både fysisk og mentalt – å utfordre seg selv og klare å gjennomføre noe som man ikke bare gleder seg til på forhånd. Følelsen du får når blodet suser rundt i kroppen etter badet er fantastisk. Også utløser badingen en cocktail av adrenalin og endorfiner! Jeg pleier å kalle det lavterskel ekstremsport.

Er vinterbading en trend vi får se mer av?
Det tror jeg absolutt. Det bygges stadig flere sjøbad og badstuer i sjøkanten i Norge. I Farsund har arkitektene i Stiv Kuling laget et flott saunaanlegg, i Oslo er Badstuflåten enormt populær og tiltrekker seg internasjonal presse, og i Finnmark står saunakulturen sterkt. I Larvik skal de forsøke å sette ny norgesrekord i isbading søndag 6. mars. Træna er en fantastisk location for vinterbading. Her er det klart vann og utrolige omgivelser. Badehuset gjør badeopplevelsen lunere for dem som ønsker det og i sommer bygges det jo en badstue i naustet også! Strendene på Sandøya er noen av de vakreste jeg har sett, en tropisk Hawaii-strand med hvit sand og turkis hav, og de storslåtte Trænfjellene i horisonten. Alle som liker å bade burde ta seg en tur hit, når som helst på året!

Til slutt, hvis du fikk velge en person å utfordre på en vinterbadetur til Træna, hvem skulle det være?
Porsgrunn har norgesrekorden i isbading med nesten 400 deltakere. Hvis vi får hele Husøya uti Janesvågen så kan vi slå dem! Ellers ville jeg utfordra Sylvi Listhaug. Hun kunne trengt å kule’n ned litt.

Følg AIR Træna på nett og Facebook:
http://www.tenktraena.no/air
http://www.facebook.com/tenktraena
#airtræna #tenktræna #trænahawaii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s